Krstarenje Dunavom

Opet je vaša Sofka bila na krstarenju ☺ Samo ovog puta ne jezerom, nego rekom koja se sa svojih 2850 km nalazi na drugom mestu po dužini u Evropi. Krstarenje Dunavom je zaista jedinstveno iskustvo i avantura koju ne smete propustiti!

Brod Silver Star je bio naš domaćin. Ovo nije brodić, već ogroman brod koji isplovljava iz marine na Srebrnom jezeru koje zovu „Srpsko more” i zaista je izuzetne lepote. Krećemo ka Golubačkoj tvrđavi, Ramskoj tvrđavi i ušću reke Pek. Odlučila sam se za ovaj izlet jer mi je potreban savršen odmor, tj. beg od svakodnevnih obaveza i briga. Sigurna sam da znate o čemu pričam.

Krstarenje Dunavom

Nažalost, na krstarenje Dunavnom sam išla prošle godine, a ne ove, kada mi beg od korona-krize treba više nego ikad. Kapacitet broda je bio oko 200 ljudi (zatvoreni i otvoreni deo) – možete da zamislite koliko je to čudo. ☺ „Silver Star” osim što ima bar, ima i nešto da se gricne dok se sunčamo, razgledamo neverovatnu prirodu, dok vetar pirka i vodič priča istoriju ovog dela Srbije, koja je zaista specifična. Krstarenje Dunavom traje oko četiri sata, čini se da je mnogo, ali verujte da nije mnogo, jer sa svih strana uživate u lepotama dunavskog priobalja.

Krstarenje Dunavom

Bila sam u prilici da vidim i naselje Požeženo u kome je svaka kuća prava mala fabrika – metli. Takođe sam videla i naselja Usenje i Vinci okružena gustom borovom šumom. Obala Dunava u ovom delu je najpitomija i omiljeno je mesto brojnih izletnika tokom celog leta.

Na levoj obali Dunava nalazi se naselje Moldova Veke, nekada vojno utvrđenje. Nizvodno se proteže veliko rečno ostrvo Moldava (pripada Rumuniji), posebno zaštićeno područje u kome žive 72 vrste ptica.

Krstarenje Dunavom

U blizini Golubačkog grada iz Dunava se izdiže krečnjački masiv, čineći svojevrsno predvorje đerdapske regije, oznaku stupanja u područje Gvozdenih vrata. Vekovima je služila kao inspiracija pesnicima i slikarima, pa sve do danas zaokuplja pažnju turista. Delimično je potopljena izgradnjom Đerdapske brane.

Ne menjam organizaciju putovanja što se tiče i ovog krstarenja, i to je opet naša turistička agencija “Dolce Vita” iz Kragujevca. Pored magično provedenog vremena na brodu, videla sam i manastir Tumane koga okružuje prelepa priroda, Srebrno jezero koje sam već spomenula, Golubačku tvrđavu koja je bila za mene najveća atrakcija na ulazu u Đerdapsku klisuru. I naravno, za kraj dana, Smederevo, tj. Smederevska tvrđava, koja čini izlet kompletnim.

Golubačka tvrđava

Lep je osećaj kad ste nad Dunavom koji podseća na more i to na mestu gde dostiže najveću širinu duž svog toka, od čak 6 kilometara, baš kod Golupca. Ako i vama treba vikend opuštanje, ja vam od sveg srca preporučujem naš divni Dunav.

nacionalni park Đerdap

Sofija Krstić

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x