Izlet: Bešnjaja (Kragujevac)

Ćaos ljubitelji prirode! ☺

U prvoj polovini jula sam odlučila da sa najboljim prijateljima obiđem Bešnjaju. Bešnjaja se nalazi na 17 kilometara od mog rodnog Kragujevca.

Ako se pitate šta je uopšte Bešnjaja, to je planina koja predstavlja veliki prirodni i turistički resurs Kragujevca, a proglašena je i vazdušnom banjom, ima veliki broj termalnih izvora i izvora pitke vode, ostatke puta iz rimskog doba, itd. Najviši vrh je Lisin laz, 613 m nadmorske visine.

Izlet: Bešnjaja (Kragujevac)

Krećemo u prepodnevnim časovima, puni pozitivne energije, željni avanture, što se može i primetiti… ☺

Izlet: Bešnjaja (Kragujevac)

Put do početne tačke od koje smo rešili da krenemo u našu pustolovinu je šumovit, pun prirodnog blaga naše zemlje Srbije. Dok u pozadini ide „neka trešti muzikica“☺, prolaze mi misli sa ovim ljudima – bilo gde, bilo šta, bilo kad… avantura je zagarantovana. Plan je sledeći: autić u ladovinku i bate kreću da prate putokaze planinara.

Izlet: Bešnjaja (Kragujevac)

Dan prelep, baš za izlet u nekoj dubokoj šumi, kakva je ova naša na Bešnjaji. Staze su dobro uređene i markirane. Pečurke, leptirići na sve strane koji upotpunjuju ovu čarobnu prirodu. Sreli smo tri grupice ljudi koji su, isto kao i mi, pobegli u nedeljno zelenilo da uživaju u tišini koja vlada ovim prostorom. Bukorovac – Kanjon Voljevice – Bešnjaja – Bukorovac je za sve one koji žele da dožive nove predele i da uživaju u svakom trenutku.

Leptirići u šumi na Bešnjaji

Posle dužeg hodanja nailazimo na najatraktivniji deo ture: spust i prolazak kroz kanjon Voljevice. Tu nailazimo na stene koje su obučene mahovinom, na ladovinu i žubor mnogobrojnih slapova i odlučujemo da baš tu napravimo kratak odmor. Ne kaže se bez razloga „ono što je Avala za Beograd, to je Bešnjaja za Kragujevac“. Naslanja se na grad nekako divlje, netaknuto… pravo mesto za beg od svakodnevice.

Kanjon Voljevice

Postavljamo viseće mreže za leškarenje koje upotpunjuje kuliranje u našoj Šumadiji. Nastavljamo dalje pešačenje i dolazimo do naše početne tačke odakle smo i krenuli spust kroz šumu.  Vreme je za piknik uz predivan zalazak sunca, vatricu, muzikicu i pogled ka očaravajućim brdima.

Kanjon Voljevice, planina Bešnjaja – sakriven biser prirode koji morate posetiti ako već niste.

Izlet: Bešnjaja (Kragujevac)

Pozdravlja vas Sofka do sledećeg putovanja ☺

Sofija Krstić

4.2 5 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x